Predavanja profesora Michaela McNameeja i međunarodna znanstvena konferencija Etika, bioetika i sport

Nadolazećeg petka i subote, 22. i 23. 3. 2019., održat će se druga međunarodna znanstvena konferencija iz područja etike i bioetike sporta u Hrvatskoj pod naslovom Etika, bioetika i sport. Ova, u širem europskom kontekstu jedinstvena specijalizirana konferencija održat će se na dvije lokacije – u petak 22. 3. u prostoru Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku u Zagrebu (Ivana Lučića 1a) s početkom u 9.00 sati, a u subotu 23. 3. u Multimedijalnoj dvorani palače Herzer Gradskog muzeja u Varaždinu (Franjevački trg 10) s početkom u 9.30 sati.

Organizatori konferencije su Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku i njegov  Znanstveno-istraživački odbor za bioetiku i sport, Hrvatsko filozofsko društvo i njegov Varaždinski filozofski krug, te Hrvatsko bioetičko društvo. Konferenciju su svojim donacijama pomogli Grad Varaždin i njegova Turistička zajednica. Radni jezik skupa je engleski.

U sklopu konferencije bit će upriličeno gostovanje prof. dr. sc. Michaela McNameeja, koji je vodeći svjetski autoritet u filozofiji i etici sporta te posebice bioetici sporta. Profesor McNamee dolazi sa Sveučilišta Swansea (Wales, Velika Britanija). Njegovim su gostovanjem obuhvaćena dva predavanja na engleskom jeziku:

– kao najava konferencije, u četvrtak, 21. 3. 2019., u 19.00 sati, javno predavanje pod naslovom „Što je pogrešno s dopingom u sportu?“ („What is Wrong with Doping in Sports?“), u Dvorani 1 Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Ivana Lučića 3);

– na početku konferencije, u petak, 22. 3. 2018., u 9.30 sati, plenarno predavanje na 2. međunarodnoj konferenciji „Etika, bioetika i sport“ pod naslovom „Sportska medicina, konflikt interesa i engleska Premier liga“ („Sports Medicine, Conflicts of Interest, and the English Premier League“), u Dvorani „Fritz Jahr“ Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku u Zagrebu (Ivana Lučića 1a).

Drugi plenarni predavač biti će prof. dr. sc. Jim Parry s Karlova sveučilišta u Pragu (Češka), vodeći svjetski autoritet za pitanja filozofije olimpizma i bard globalne filozofije i etike sporta.

Michael J. McNamee, profesor na Sveučilištu u Swanseaju (Wales, Velika Britanija), osnivač je  Britanskog društva za filozofiju sporta (BPSA) i vodećeg svjetskog časopisa Sport, Ethics and Philosophy, pokretač i urednik serije knjiga izdavačke kuće Routledge pod naslovom „Etika i sport“. Profesor McNamee obnašao je dužnost predsjednika Međunarodnog društva za filozofiju sporta (IAPS) i BPSA, a član je i etičkog komiteta Svjetske antidopinške agencije (WADA). Prof McNamee je autor 15-ak knjiga i više desetina radova u najprestižnijim svjetskim časopisima te autor nekoliko kapitalnih izdanja na ovom području od kojih se ističu: Routledge Handbook of the Philosophy of Sport; Ethics and Sport; Ethics of Sport: A Reader; Bioethics, Genetics and Sport; Sports, Virtues and Vices: Morality Plays; te Sport, Medicine, Ethics.

Jim S. Parry je dugogodišnji profesor Sveučilišta u Leedsu (Velika Britanija) i Olimpijske akademije u grčkoj Olimpiji te Karlova sveučilišta u Pragu (Češka). Profesor Parry je zajedno s profesorom McNameejem osnovao BPSA, časopis Sport, Ethics and Philosophy te pokrenuo Routledgeovu seriju knjiga „Etika i sport“. Autor je više klasika discipline poput Olympic Games Explained;  Olympic Ethics and Philosophy; Olympic Values and Ethics; Ethics and Sport; Theology, Ethics and Transcendence in Sport; te Spirituality and Sport.

Javno predavanje i konferencija otvoreni su za javnost, a organizatori pozdravljaju dolazak svih zainteresiranih.

Kontakt: Matija Mato Škerbić, predsjednik Organizacijskog odbora konferencije | matijaskerbic@gmail.com