23. Dani Frane Petrića / 23rd Days of Frane Petrić

Znanstvena manifestacija Dani Frane Petrića ove godine održava se 23 godinu zaredom, u Cresu, gradu znamenitog hrvatskoga znanstvenika i filozofa po kojemu je i dobila ime. Tijekom tjedan dana održavanja Dana (21.–27. rujna 2014.) organizirana su dva znanstvena simpozija te trodnevna radionica popularizacije znanosti s učenicima triju srednjih škola te jedne osnovne. Dani Frane Petrića najdugovječnije su i najposjećenije znanstveno događanje na našim prostorima, koje ove godine okuplja oko 150 sudionika iz 13 zemalja (Kanada, Slovenija, Finska, Kosovo, Mađarska, Turska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Rumunjska, Velika Britanija, Grčka, Njemačka i Hrvatska).

Tijekom prvoga simpozija (»Povijesni svijet«, 21.–24. 9.) promišlja se odnos čovjeka i svijeta, posebno u napetosti dvostruke uloge čovjeka kao »proizvođača svijeta«, a ujedno i »proizvoda svijeta«. Što danas znači biti »svjetskim čovjekom«, kako se on snalazi unutar »globalnoga sela« te što je uopće »svjetskost« čovjeka u prostoru koji je premrežen, umrežen i uvijek uključen, neka su od pitanja kojima će se baviti sudionici ovoga simpozija. Kako bi se razmotrilo hoće li nastavkom sadašnjega pristupa svijetu u kojemu je svijet sveden na skup izračunljivih informacija doći do njegova uništenja ili će čovjek po prvi puta imati mogućnost ozbiljiti humanističke ideale, neophodno je temeljito sagledavanje odnosa čovjeka i svijeta danas.

Simpozij »S Petrićem u žarištu: Hrvatski filozofi u europskome kontekstu« (24.–27. 9.) usmjeren je istraživanju i njegovanju hrvatske filozofske i kulturne baštine, s posebnim osvrtom na gotovo neiscrpnu građu koju nam je Cresanin Frane Petrić ostavio u naslijeđe. Doprinosi hrvatskih znanstvenika brojni su i slojeviti, mnogi su ugrađeni i u najznačajnije dosege našega doba te se ovaj simpozij posvećuje valoriziranju njihova djela unutar suvremenoga konteksta.

Projekt »Znanstveni inkubator: trening za znanstvena istraživanja« okupio je učenike triju hrvatskih srednjih škola (iz Zagreba, Splita i Obrovca) i osnovnoškolce iz creske škole Frane Petrića te ih potaknuo da učine prve korake u samostalnim znanstvenim istraživanjima. Projekt se provodi od 2013. godine s ciljem popularizacije znanosti među učenicima osnovnih i srednjih škola. Tijekom završne aktivnosti projekta u okviru Dana Frane Petrića učenici će svojim kolegama, ali i prisutnim znanstvenicima, predstaviti rezultate svojih višemjesečnih aktivnosti u provođenju malih znanstvenih istraživanja. Projekt uspješno predstavlja sve aspekte bavljenja znanošću te potiče sudionike na daljnje aktivnosti vezane uz znanost. Središnja tema ovogodišnjeg »Znanstvenog inkubatora« je »Demokracija i znanost«.

Ovdje se nalazi program skupa.