2. Farski simpozij filozofije (Stari Grad, 30. 4. – 4. 5. 2024.)

Nakon uspjeha prošlogodišnjeg, prvog “Farskog simpozija filozofije” i s namjerom da to postane redovni i tradicionalni skup, u Starome Gradu na otoku Hvaru ove će se godine, od 30. travnja do 4. svibnja 2024., održati druga po redu međunarodna znanstveno-kulturna manifestacija “Farski simpozij filozofije”, čija je tema “Vrijeme i tok u znanosti, kulturi i umjetnosti”.

Organizatori “2. Farskog simpozija filozofije” su Muzej Staroga Grada te Gradska knjižnica i čitaonica Stari Grad. Suorganizator simpozija je izdavačka kuća “Založba Sanje” iz Ljubljane, a potporu skupu pružaju Hrvatsko filozofsko društvo, Srednja škola Hvar (podružnica Jelsa) i Agencija za upravljanje Starogradskim poljem. Pokrovitelji skupa su : Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Turistička zajednica grada Staroga Grada, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Grad Stari Grad, Maslina resort, Dominikanski samostan sv. Petra, Helios Faros te Revelin Hvar.

Sve informacije mogu se pronaći na mrežnoj stranici:

https://www.pharos-symposium.org

Uz rasprave hrvatskih i inozemnih filozofa i znanstvenika o temi “Vrijeme i tok u znanosti, kulturi i umjetnosti” te predavanje novinara i pisca Krešimira Mišaka (autora popularne televizijske emisije “Na rubu znanosti”), program manifestacije uključuje koncert slovenskog violinista i kompozitora Oskara Longyke, umjetničke izložbe Neli Ružić i Viktora Popovića, recital Igora Pare i Zorana Kelave, filmske premijere, otkrivanje i degustaciju starogrčke kuhinje, predstavljanja knjiga i dječje radionice.

UNESCO-ov grad Stari Grad, najstariji grad u Hrvatskoj, idealan je za filozofsko istraživanje vremena i toka. Njegove srednjovjekovne kamene ulice, koje vijugaju starogrčkim krajolikom, naseljene su kontinuirano od 384. godine prije nove ere. Stari Grad je neksus vremena, njegova živopisna sadašnjost prožeta je poviješću prošlih života i civilizacija, a istovremeno ostaje otvorena za nova iskustva budućnosti.

Događanja će se održati u Palači Biankini – Muzeju Starog Grada, Tvrdalju Petra Hektorovića, Dominikanskom samostanu sv. Petra, Arheološkom lokalitetu Pharos te Gradskoj knjižnici i čitaonici Stari Grad.