Godišnji simpozij Hrvatskog filozofskog društva (2017.) i gostovanje Jürgena Moltmanna

Godišnji simpozij Hrvatskog filozofskog društva, pod naslovom „Reformacije i revolucije: povodom 500. obljetnice protestantske reformacije i 100. obljetnice Oktobarske revolucije“, održat će se od 14. do 16. prosinca 2017. u Zagrebu (Velika dvorana „Školske knjige“, Masarykova 28). Otvorenje simpozija bit će u četvrtak, 14. prosinca 2017., u 9 sati.

Program simpozija može se preuzeti ovdje, a cijela simpozijska publikacija ovdje.

U sklopu simpozija održat će se i godišnja skupština Hrvatskog filozofskog društva, i to u petak, 15. prosinca 2017., s početkom u 17.30 sati.

Posebno nam je zadovoljstvo najaviti da smo, uz simpozij „Reformacije i revolucije“, upriličili gostovanje Jürgena Moltmanna (1926.), professora emeritusa Sveučilišta u Tübingenu i jednog od najznačajnijih teologa 20. stoljeća, odnosno današnjice. Radi se o dva događanja:

– javni razgovor s Jürgenom Moltmannom pod naslovom „Revolucija, vjera i budućnost“ (kao najava simpozija „Reformacije i revolucije“), srijeda, 13. prosinca 2017., 19 sati, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (Ivana Lučića 3), dvorana 3;

– predavanje Jürgena Moltmanna pod naslovom „Ernst Bloch, mesijanizam i socijalizam“ (kao plenarno predavanje na simpoziju „Reformacije i revolucije“), četvrtak, 14. prosinca 2017., 9.30 sati, Velika dvorana „Školske knjige“ (Masarykova 28).

Razgovor s Moltmannom u srijedu, koji će voditi Zoran Grozdanov, odvijat će se na engleskom jeziku, a predavanje u četvrtak Moltmann će održati na njemačkom jeziku, s tim da će posjetiteljima na licu mjesta biti uručen hrvatski prijevod cjelokupnog predavanja.