64. Godišnji simpozij Hrvatskog filozofskog društva (2023.) – „Immanuel Kant: uz 300. obljetnicu rođenja königsberškog filozofa“

64. godišnji simpozij Hrvatskog filozofskog društva, pod naslovom „Immanuel Kant: uz 300. obljetnicu rođenja königsberškog filozofa“, održat će se od 23. do 25. studenoga 2023. u Zagrebu, u prostoru Sveučilišnog centra za integrativnu bioetiku (Ul. Ivana Lučića 1a).

Simpozij se otvara u četvrtak, 23. studenoga 2023., u 9 sati.

Program simpozija može se preuzeti ovdje, a cjelokupna simpozijska publikacija ovdje.

 

Simpozijska publikacija sadrži uvodnu riječ predsjednika Organizacijskog odbora, doc. dr. sc. Igora Eterovića, program skupa, sažetke izlaganja, adresar sudionika i sudionica te druge važne informacije, a tome je pridodana i „dodatna lektira“ koja otkriva manje poznatoga Kanta, odnosno prijevod Kantova testamenta i njegovih stihova posvećenih preminulim kolegama, kao i niz pjesama uglednih svjetskih pjesnika, koje se na ovaj ili onaj način tiču Immanuela Kanta.

O simpoziju:

Sljedeće, 2024. godine, diljem svijeta obilježavat će se 300. obljetnica rođenja Immanuela Kanta, ali i 220. obljetnica smrti ovoga filozofa kojega se opravdano smatra jednim od najznačajnijih filozofa i intelektualnih figura svih vremena.

Hrvatsko filozofsko društvo, kao svojevrsna avangarda tih obilježavanja, organizira simpozij o Kantu već 2023., ususret obljetničkoj godini. S obzirom na to da će na simpoziju biti izloženo čak 66 referata te da njihovi autori i autorice dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, već sada se može s priličnom sigurnošću reći da će ovo biti jedan od najvećih regionalnih znanstvenih skupova posvećenih Kantu, a možda i najveći.

Zanimljiva i mjerodavna plenarna simpozijska predavanja održat će: prof. dr. sc. Boran Berčić u četvrtak, 23. studenoga („Kant 300“), prof. dr. sc. Ante Čović u petak, 24. studenoga („O prekretničkom i paradigmatskom karakteru Kantove etike“) i doc. dr. sc. Igor Eterović u subotu, 25. studenoga („Nikad potrebniji filozofski klasik – Kant kao nužni orijentir u razdobljima krize uma“).

Ističemo i hrvatsko-slovensku sesiju koja će se održati prvoga dana simpozija, 23. studenoga, a u kojoj će Eva D. Bahovec, Janja Cotič i Mihael Hötzl iz Ljubljane te Žarko Paić i Hrvoje Jurić iz Zagreba tematizirati dva važna spisa čije se obljetnice također obilježavaju 2024. godine: „Odgovor na pitanje: što je prosvjetiteljstvo?“ Immanuela Kanta (1784.) i „Što je prosvjetiteljstvo?“ Michela Foucaulta (1984.).

Uz ostala izlaganja, koja će biti prezentirana u posebnim sekcijama – a u kojima će biti riječi o brojnim aspektima Kantova djela iz raznih znanstvenih perspektiva, što jamči interdisciplinarni pristup – u petak, 24. studenoga, upriličit će se promocija novih izdanja klasičnih Sonnenfeldovih prijevoda Kantovih triju Kritika na hrvatski jezik, u izdanju zagrebačke Naklade Jesenski i Turk, o čemu će govoriti urednik ovih izdanja, Goran Sunajko, te Mišo Nejašmić, direktor spomenute izdavačke kuće, uz moderiranje Luke Perušića.

O značaju Kantove filozofije posvjedočit će i događanje pod naslovom „Zašto mi je Kant važan?“, gdje će četvorica autora (Kenan Šljivo, Igor Eterović, Hrvoje Jurić i Tomislav Nedić) govoriti o svojim knjigama u izdanju Hrvatskoga filozofskog društva, u kojima upravo Kant predstavlja jedno od važnih uporišta.

Vjerujemo da će ovaj simpozij na originalan način rasvijetliti Kantov nezaobilazni bogati i raznoliki opus te pokazati da je Kantova misao i danas itekako aktualna.

Simpozij je otvorenog tipa i nije potrebna prethodna prijava – svi su dobrodošli!