Predstavljanje knjige i predavanje prof. dr. sc. Hrvoja Vančika

Varaždinski filozofski krug zajedno s Prvom gimnazijom Varaždin poziva Vas na predstavljanje knjige Dvanaest predavanja iz filozofije kemije (Tiva-IuHV, Varaždin) prof. dr. sc. Hrvoja Vančika, koje će se održati 06. 10. 2017. u 17:00 sati u predvorju Prve gimnazije Varaždin. Knjigu će predstaviti sam autor, a vrijedilo bi naglasiti da je knjiga ujedno i službeni udžbenik Sveučilišta u Zagrebu (Manualia Universitatis studiorum Zagrabiensis).

Povodom predstavljanja knjige, a u sklopu tribine „Srijedom u muzeju“, u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin, 25. 10. 2017. u 19:00 sati u Muzeju kukaca Varaždin/Palača Herzer, multimedijalna dvorana u potkrovlju održat će se predavanje prof. dr. sc. Hrvoja Vančika na temu Povijest i filozofija znanosti.

Hrvoj Vančik (https://www.pmf.unizg.hr/chem/hrvoj.vancik), doktor kemije i redovni profesor u trajnom zvanju na PMF-u, rođeni je Varaždinac, bivši đak varaždinske Prve gimnazije i jedan od najistaknutijih i najuglednijih varaždinskih i hrvatskih znanstvenika svjetskoga glasa.

Dobitnik je prestižne Državne nagrade za znanost Republike Hrvatske 2002., a autor je više desetaka znanstvenih radova u najvažnijim svjetskim časopisima, gdje djeluje i kao član uredništva i recenzent. Njegove knjige na engleskom objavljuje najugledniji svjetski znanstveni izdavač Springer, a autor je i niza sveučilišnih udžbenika i skripti na hrvatskom jeziku. Održao je niz inozemnih predavanja, a vrijedilo bi izdvojiti ona na Yale-u u SAD-u te na Ruskoj akademiji nauka u Moskvi.

Ovaj izniman znanstvenik i erudit trenutno je predstojnik Zavoda za organsku kemiju PMF-a, član Senata Sveučilišta u Zagrebu te voditelj više međunarodnih projekata.

Premda se u svom znanstvenom radu bavi prvenstveno Organskom kemijom, intenzivno ga zanima i područje Filozofije znanosti te je na PMF-u u Zagrebu utemeljio predmet Povijest i filozofija kemije. Izdao je nekoliko znanstvenih radova i u prestižnim časopisima filozofskih odn. humanističkih struka.